Pages

zondag 5 oktober 2014

Genieten van een boswandeling met je (slechtziende) peuter.

Nu het herfst is en meestal nog aangenaam weer, proberen wij elk weekend het bos in te trekken. De frisse buitenlucht en de natuur doen ons allemaal goed en voor de kindjes is het altijd een avontuur. Ook voor de kleinste, die momenteel het bos nog moet verkennen vanuit zijn buggy en die, zoals u weet, visueel beperkt is. Hoe we ervoor zorgen dat ook hij optimaal van het bos kan genieten, vertel ik hieronder.Bosland

Vorig weekend was onze wandeling meer een zomer- dan een herfstwandeling, met de zon die nog volop van de partij was en temperaturen boven 20°C. Wij verkenden Bosland, het grootste en meest kindvriendelijke natuurproject van Vlaanderen, zoals het op hun site omschreven staat. Bosland is gelegen in het noorden van de Limburgse Kempen, op het grondgebied van de gemeenten Hechtel-Eksel, Overpelt en Lommel.

Wij volgden de Bosbewonersroute, die vertrekt vanuit Pijnven, een deel van Bosland gelegen op het grondgebied van Hechtel-Eksel. De route is 2,4 km lang en perfect bewegwijzerd. Onderweg kom je verschillende houten beeldjes van echte bosbewoners tegen en onze kleuter vond het geweldig om op elk dier te kunnen klauteren. Er staat een informatiebordje met opdrachtjes voor de kinderen bij elk dier. De opdrachtjes waren nog niet allemaal aan Anna besteed, maar voor oudere kinderen zullen deze zeker een schot in de roos zijn.

bosland

Je komt tijdens de route ook verschillende bankjes tegen zodat er zeker mogelijk is voor een picknick om de wandeling helemaal perfect te maken!

Voelen, voelen, voelen.
En onze peuter? Die hebben we het bos laten voelen en plezier dat hij daaraan beleefd heeft!

voelen aan het bos

Een dennenappel, stokjes, een echte boom en dennennaaldjes, hij heeft het allemaal kunnen ontdekken. Als hij het van ver niet ziet, brengen wij de natuur kort bij hem zodat hij het op zijn manier kan onderzoeken.

Deze morgen waren wij al vroeg op pad om herfstschatten voor op school te gaan zoeken in het bos bij ons om de hoek.

Draagzak
Onze kleuter nam haar taak als schattenzoeker bijzonder serieus: we kwamen thuis met een zak vol blaadjes, eikels, takken en denappels, die morgen allemaal mee naar school gaan om mee te knutselen! Ze is haar schatten ook gaan tonen aan moederke Maria in het boskapelletje.

Kapelleke in het bos

En de peuter : die zag dat het goed was vanuit zijn draagzak. Nu hij echt wel te groot is om nog op de buik te dragen, probeerde ik hem vanmorgen voor het eerst op m'n rug te dragen. Hij vond het geweldig. Ergens halverwege viel hij zelfs in slaap en is hij beginnen snurken. Ik kan me voorstellen dat dat heel wat aangenamer is, lekker warm bij mama op de rug (tip: ook lekker warm voor mama!) meewiegen in plaats van in de koude buggy die in ons bos dat een echte 'berg' heeft, sowieso moeilijk te manoeuvreren is. Op de foto hieronder ziet het er niet bijzonder bosrijk uit, en je zou het niet zeggen, maar op een paar minuutjes stappen ga je van daar naar ons bos.

Draagzak

Zo kan hij ook ruiken en horen wat er in het bos gebeurt en mee bewegen berg op en berg af.

Volgende week begint de Week van het Bos en in Pijnven kan je naar een Kindvriendelijk bosevenement met een terugblik naar het verleden, misschien gaan we daar eens een kijkje nemen. Check zeker eens de site voor de verkenning van een bos bij jou in de buurt, altijd de moeite!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten