Pages

maandag 4 augustus 2014

Boekjes lezen met een slechtziende baby

Ik beloofde eerder om mijn boekentips voor een slechtziende baby te delen, daar ga ik nu werk van maken!

baby leest boekje

Eerlijk gezegd had ik het de eerste momenten nadat we vernamen dat Leon slechtziend zou zijn, heel moeilijk met het idee dat hij nooit plezier zou hebben aan boeken lezen. Naïef natuurlijk, want zijn slechtziendheid mag en zal hem helemaal niet tegenhouden om plezier te hebben in alle dingen die andere kindjes ook doen. Het zal misschien anders zijn, maar de mogelijkheden zijn er om hem alle ervaringen te laten beleven die bij een vrolijke kindertijd horen!

Maar ja, boekjes lezen dat lag gevoelig. Zelf ben ik altijd al een boekenwurm geweest en heb ik gelukkig mijn boekenliefde kunnen doorgeven aan Anna. Hoe moet dat dan als je niet weet wat je zoontje ziet van een boekje dat je samen leest? Zouden we niet beter iets anders doen, want als hij er toch niet veel van ziet, heeft het dan wel zin om boekjes te kijken?

Natuurlijk heeft het zin om samen boekjes te lezen! Lezen is meer dan alleen prentjes kijken: het is een gezellig moment samen, het is pagina's leren omslaan, knisperblaadjes voelen in voelboekjes, liedjes leren zingen met liedjesboeken, sabbelen op kartonboekjes. Ik geloof er ook sterk in dat kinderen nooit te jong zijn om aan boekjes te wennen.

Intussen weten we dat Leon voldoende zicht heeft om vanop korte afstand dingen goed waar te nemen, hij zit ook al stevig bij ons op schoot en begint interesse te krijgen om boekjes onder handen (of in de mond!) te nemen. En dit zijn onze favorieten van het moment :

Boekjes!

Knisperboekjes 
Stoffen boekjes in felle kleuren (belangrijk, want voor Leon moet er voldoende contrast zijn), met ritselende pagina's en eenvoudige prenten, wat ook belangrijk is want als je slecht ziet is het moeilijk om dingen te onderscheiden in druk geïllustreerde boekjes.

Voorbeelden :
Kikker! van Max Velthuijs zat destijds bij Anna in het Boekbaby's pakket.

Vlindertje blij met tekeningen van Liesbet Slegers heeft alleen een knisperende voorpagina, maar de andere pagina's hebben allemaal een ander textuurelementje (wollen wolkjes, geborduurde vormpjes...).

Voelboekjes
Prentenboekjes met speciale voel-dingetjes op elke bladzijde

Voorbeeld :
Voelboek Kittens van Uitgeverij Ballon vertelt wat kleine kittens de hele dag doen (zie ook de foto bovenaan), het visje is een beetje 'geribbeld', de melk die ze drinken is glad en het bedje waarin ze slapen is lekker zacht.

Baby's Eerste Kleuren van Uitgeverij Van Holkema & Warendorf werd bijna letterlijk al verslonden door Anna want ook dit zat in haar Boekbaby's pakket. Dit is een stevig kartonnen boekje met per kleur twee prenten waarvan 1 met een voel-stukje (een groene beer naast een bobbelige kikker, bijvoorbeeld). En het heeft ook glitters!

Liedjes- en muziekjesboeken
Leon is gek op liedjes en muziekjes, dus boekjes met muziek of liedjes zijn een dubbele stimulatie!

Voorbeelden :
Magische Liedjesboek van Vtech is er ook al eentje van Anna met populaire kinderliedjes (Slaap Kindje Slaap, Op Een Grote Paddenstoel ...) Om het liedje te starten moet je op de bladzijde een soort grote knop bewegen : leuk om actie reactie te oefenen. De eerste keer wordt het liedje voorgezongen, de tweede keer moet je zelf zingen, de tekst staat in het boekje. Super is ook dat de bladzijden allemaal draaien rond een lampje dat knippert op de muziek, dit werkt voor Leon heel stimulerend.

Op de voorkant zit ook een knop en als je daar op duwt speelt er ook een liedje: Leon heeft dit ontdekt en test het dan ook volop uit (liefst door met zijn hoofd te knop in te drukken, en dan als een gek beginnen 'dansen'). Wij hebben ook de roze versie van dit boek met andere liedjes.

Muziek van Marion Billet zes dieren stellen elk een muziekinstrument voor en door op een klein knopje te drukken speelt elk instrument een stukje. Het knopje indrukken is nog wel voor Anna, maar de muziekjes kunnen Leon zeker bekoren.

Prentenboekjes - Babydieren en Eten van bij Action
Deze leuke boekjes vond ik bij Action. Van stevig karton met op elke pagina een foto van 1 diertje/voedingsmiddel op een witte of lichte achtergrond, heel rustig en dus perfect om Leon goed te kunnen laten kijken.

Tenslotte zie je op de foto hierboven nog een badboekje (van bij Action): van plastic en dus zeverbestendig, met een piepje in, en een rammelaarboekje (Uitgeverij Ballon) dat uitnodigt om te spelen en het boekje verder te onderzoeken.

Keuze genoeg dus, zelfs in onze eigen collectie boekjes die we al hadden van bij Anna vinden we leuke boekjes voor Leon, mits een beetje aandacht voor zijn specifieke aandachtspunten: genoeg contrast, felle kleuren, eenvoudige, niet te drukke prenten, textuurtjes en af en toe een liedje.

Vanzelfsprekend zijn deze boekjes ook aanraders voor kindjes die wel goed zien, en als jullie nog leuke boekentips hebben, laat maar weten! Veel leesplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten