Pages

zondag 16 november 2014

Een brilletje

Dat hadden we niet verwacht.

Vrijdag waren we in het ziekenhuis voor een MRI, traanwegsondage en bijkomende oogonderzoeken onder narcose voor Leon. Hij vond het allemaal best gezellig en was vlug weer wakker en aan het eten en drinken na de narcose. We mochten nog even bij de oogarts langsgaan omdat ze nog wat onderzoekjes wilde doen waarvoor Leon wakker moest zijn.Hij ziet het nog zitten!

Zo gezegd, zo gedaan. Leon vindt het allemaal best en werkt flink mee, maar wat de oogarts ons toen wist te vertellen, dat hadden we echt in de verste verte niet zien aankomen: "Ik vind dat we een brilletje een kans moeten geven."

Oh, OK!

Een heel jaar hebben we er bijna over gedaan om zelf te begrijpen en uitgelegd te krijgen dat Leons aandoeningen (microftalmie, coloboom) niet te verhelpen zijn met een brilletje. Dat zijn ze nog steeds niet. Leon heeft echter de oogarts weten te verrassen met hoe goed hij het resterende zicht in zijn linkeroog gebruikt, dat ze het de moeite waard vindt om een brilletje voor zijn bijziendheid te proberen. In het beste geval zal het brilletje zijn wereld aanzienlijk vergroten: speelgoed wordt nu pas echt interessant voor hem op een afstand van 20 à 30 cm, hetzelfde geldt voor een beeldscherm. Met een brilletje zou hij echt verder kunnen kijken. Wat of hoe hij dan ziet, is nog altijd moeilijk te zeggen omwille van het coloboom dat zijn netvlies zwaar heeft aangetast.

Zonneklopper nummer 2.

Maar het is dus duidelijk dat hij ondanks die aangeboren afwijking een manier heeft gevonden om toch te kijken. Dat willen we hem nu comfortabeler maken: zijn oogje is ook 'gewoon' bijziend en dat is wél te verhelpen met een brilletje. Zoals bij mezelf en iedereen die bijziend is, zorgen de brillenglazen ervoor dat het binnenkomende beeld juist op het netvlies valt, want doordat je oog te lang of net te plat is valt het beeld in een bijziend oog net voor of net achter het netvlies. Ik weet niet precies welk van de twee, in elk geval heb je bij bijziendheid moeite met ver zien en is dat dus te corrigeren met brilglazen.

Voor Leon zijn er nog veel voorwaarden en 'misschien' en 'zou kunnen' aan verbonden. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het beeld dat hij krijgt met bril te zeer afwijkt van hoe hij nu ziet, dat hij er niet van wil weten. Maar het feit dat Leon dingen doet die de oogarts al helemaal niet verwacht had, daar kunnen we ons al zo aan optrekken dat we wel zien wat het brilletje zal geven. De kans dat het hem makkelijker zal maken, grijpen we met beide handen.

En dus mag ik binnenkort een kinderbrilletje gaan kiezen, stiekem heb ik mijn zinnen al helemaal gezet op een Miraflex-exmplaartje. Heb je al wel eens gezien hoe schattig dat is zo'n peutertje met een bril, ik kijk al uit naar mijn eigen bebrilde peutertje!

3 opmerkingen:

  1. Wat een schattig mannetje hebben jullie! Hopelijk is hij geholpen met een brilletje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is goed nieuws! Hopelijk kan het hem wat helpen en volledig akkoord, een peutertje met een bril is enorm schattig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik lees je bericht nu pas... Wat bijbenen om blogs te lezen. Het is wat hé, blijven uitleggen aan de buitenwereld dat een bril niet helpt en dan plots wel eentje :-) Maar omwille van bijziendheid dus. Maar ik hou de modelletjes in mijn achterhoofd, wij zijn beiden bijziend, dius wie weet Berre ook. Maar zo ver zitten we nog niet. Maar heel mooi brilletje (en Berre heeft ook die longsleeve van Filou) :-)

    BeantwoordenVerwijderen